Vår blogg

Mjødurt

En av våre favoritturter som vokser her i nord, er mjødurt. Den har en mild, sommerfrisk duft og er særdeles rik på antioksidanter.

Nyplukket mjødurt

Mjødurt er for meg sommerblomsten fremfor noen. Godt utpå sommeren kommer den opp, med sine gul-hvite blomster i store blomsterklaser på lange stilker. Tett i tett står de velduftende blomstene og former hvite, vidstrakte enger som svaier lett i sommervinden. Da er det skikkelig sommer for oss som bor ved kysten i Nordland!

Men den er mer enn bare en flott sommerblomst, den er også en urt med mange virksomme egenskaper. Det er derfor ingen tilfeldighet at vi ønsker å fremheve mjødurten på nettsiden vår. Som navnet tilsier, så ble Mjødurt i tidligere tider brukt til å smaksette øl og mjød ved at urten ble gnidd inn i trefat der det skulle brygges.

I folkemedisinen ble den blant annet brukt som vanndrivende middel og som kur mot revmatisme på grunn av sine betennelsesdempende egenskaper. Med sin gode duft ble mjødurt også strødd over nyvaskede gulv ved høytidsdager i eldre tider.

 

Siden en stor del av studiet i Italia også omfattet læren om urter og bruk av disse i kosmetikk, fikk jeg dermed kjennskap til hvilke urter man bør benytte i hudpleie, og hvilke urter som er bra for ulike hudtilstander.

Det at mjødurt, som det bugner av i bygda mi, kunne være så mye mer enn en velduftende sommerblomst, ja faktisk en perle i naturens skattkammer, bidro selvfølgelig også til min begeistring for planten.

Når man skal plukke mjødurt, bør det gjøres når de akkurat står i full blomst. Da er innholdet av antioksidanter aller høyest. I tillegg bør de plukkes når det er sol, helst midt på dagen, siden innholdet av aktive stoffer kan variere noe i løpet av døgnet. Mjødurt er også god å drikke som te da den har en aromatisk smak og en delikat og fin gulgrønn farge. Perfekt som en mild sommerte, men den er også flott å drikke også utover året for å bringe frem litt sommerfølelse på kalde dager.